mantar2
A csiperke termesztése
szeptember 7, 2016
csirkemell-gombas-baguettel
Csirkemell gombás baguettel
szeptember 20, 2016

Ezt érdemes tudni a gombákról

mushroom-group

Az ezredfordulóig a mikológia nem volt egy külön tudományág a gombák nemzetségét igazából nem tudták hova sorolni mivel nem hasonlít se a növény se az állatvilágra hiába vannak közös jegyek Az ezredfordulótól a mikológia az állat és növénytan mellett önálló tudományággá fejlõdött.

Több mint egymillió gombafaj létezik a világon de ezek többsége nem ehetõ erõsen toxikus mérgezõ. A mi feladatunk megismertetni a nagyközönséggel azokat a gombafajokat ami fogyasztható és ehetõ.

Magyarországon fehér ill. Barna kalapú csiperke és Laskagomba termesztésével foglalkoznak nagyrészt. Az utóbbi évtizedben a kutatók nagy jelentõséget tulajdonitanak a gyógygombák emberi szervezetre gyakorolt jótékony élettani hatásainak Ennek köszönhetõen Magyarországon is elindult egy folyamat a gyógygombák termesztésének irányába de egyelõre csak szûk körben. A termesztésnek gátat szab,hogy ezen gombafajok nagy része nehezen termeszthetõ hazai körülmények között Budapesten és környékén a csiperkegomba termesztés többnyire hatalmas mészkõ pincékben folyik. Magyarországon az erdõben szedett gombákkal szemben az éves mennyiség 90%-t termesztik ellenõrzött biztonságosalapanyagokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.